Da har man hatt særdeles trivelig besøk i noen dager! Sindre har tatt turen fra Oslo, bare for å falle pladask for Ytre Namdal og Helgeland!

Da man plutselig hadde en gårdsgutt, fikk vi fiksa en del gjerder, netting og grinder som sårt trengte overhaling og oppgradering – visse ting er hundre ganger lettere å få gjort når man er fler.

Som genetisk nordlending måtte han også introduseres for den nordlige landsdelen; vi hadde en fin liten tur opp til Torghatthølet. Ramntind og Fingalshula tok vi også, og han ble vilt begeistret for området. :-)

 

- og kommer tilbake, MED fisken.

Engavatnet, et lite stykke inn i Velfjord i Brønnøy, et av verdens merkeligste og myteomspunnede vatn.

600 x 120 x 7 meter vann bare forsvinner. Og dukker opp igjen seinere, med fisken. Sannsynligvis ned i et grottesystem i grunnen. Noen hadde planer om å ta seg ned gjennom noen av hullene nå denne gangen, men det har vært for vått.

 

 

 

Det nederste bildet er fra 2002 og viser forskjellen.

 

 

Jeg har hele tiden mens vi har bodd i Nærøy, hatt en sterkere tiltrekning nordover, til Sørhelgeland enn til f.eks Namsos eller Indre Namdal. Antar dette har med mine egne røtter å gjøre; jeg er tross alt halvt helgelending, mens jeg ikke har noe som binder meg til nordre Nordtrøndelag.

Brønnøy, Sømna og Bindal har – blant mye annet, en del fantastiske fjelltur-fjell, og veldig gode orienteringsmuligheter om disse på nett.

Jeg hev meg i bilen og valgte ut en tilfeldig tur, nærmest på måfå; det ble Trælneshatten, omtrent på grensa mellom Brønnøy og Sømna, nesten 600 moh.

Det ble en av de fineste turene jeg har hatt i mitt liv, noe som sjølsagt hadde ørlite grann med været å gjøre også. Jeg skal ihvertfall gå fjellene på Sørhelgeland sønder og sammen, dersom denne turen var representativ for området! (Klikk på bildene for større versjoner!)

 

Trælneshatten, sett fra riksvegen, noen hundre meter før parkeringsplassen.

 

 

Sømnesfjellet, like ved.

 

Det hadde i flere dager vært kaotiske forhold i Brønnøysund pga tåke, spesielt for flytrafikken. Også denne dagen lå skyene som en graut over akkurat Brønnøysund, men bare der.

 

Et av landets mest berømte fjell, Torghatten. Det er ikke mulig å se hullet fra denne vinkelen, dermed heller ikke så enkelt å se at det er Torghatten.

 

Torghatten sett fra adskillig lenger nede på turen. Hullet kan anes, det skyggelagte området midt på fjellet.

 

 

Chappi er sjølsagt med på turene. Hun begynner å bli gammel, nærmer seg tolv år, og ikke fullt så sprek som før, men fjellturer er bra!

 

 

 

 

 

 

Mer Roots

Posted by: admin in barn, Sørhelgeland No Comments »

Ungdomsrootsen, som hadde Publiners som mentorer og veiledere – kulminerte med opptreden på Tørrfiskbrygga lørdag formiddag, på samme scene som Sivert Høyem, deLillos, Susanne Sundfør ++, mens kunstverkstedet hadde utstilling i etasjen over på samme tid. Bilder fra begge evenementene finnes her.

Bilder kommer.

 

Rootsfestival 2012

Posted by: admin in barn, Sørhelgeland No Comments »

Brønnøysund er destinasjonen for de nærmeste dagene!

Rootsfestivalen er helt enorm, som konsept; hundre ganger bedre enn diverse “dager”, som er helt uten særpreg.

Rootsen varter opp med herlige kveldskonserter på tørrfiskbrygga og mye trivelig stemning i rootsteltet på dagtid. I år er det et veldig ålreit tilbud for barn og unge også, med ungdomstroots for Maja og kunstverksted for Ørjan og Kirsti.

Vi gleder oss, og håper på finvær også!