Froskedammen

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Det har vært en litt rar vår. På tross av en lengre, stabilt kald ettervinter, med mye tele, smeltet snøen veldig fort, og sjøl om det har vært mange netter med frost i vår, har graset kommet langt en del steder, og folk er fjortendager tidligere ute med gjødsla enn vanlig.

Det er merkverdig tørt og fint, froskedammen truer allerede med å tørke ut, og med været som er meldt, må vi muligens begynne å VANNE dammen!

Det er uvanlig mye froskeegg i den i år, så endene må holdes langt unna!

dsc01006 Denne er over en meter i diameter!

Frosk er en god miljøindikator, så den vil vi ha!

Fant noe annet spennende i dammen også:

dsc01009 Ikke så lett å se, kanskje, men det er TO – STORE – vasskalver som “enten slåss eller parer seg” (som voksen er vel jeg kanskje ikke i stuss…)  Om vasskalver, sjekk f.eks http://no.wikipedia.org/wiki/Vannkalver

Oppsyn

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Endelig fungerer båten igjen, og nå fungerer den bra!

Bjørnar sjekka Gullholmen på søndag, da han testa båten, og talte 10 lam, inkl ett tvillingsett.

Jeg dro til Edøya i dag. Alt i orden med dyra på Kvitholmen og lille Kvitholmen, dem så jeg på avstand, og var ikke i land. Ved Edøya var det en større sel som vurderte å komme oppi båten for å hilse på. Vi ble enige om at vi hadde det best om den ble der den var!

Gikk i land på Edøya. Kom tidlig over et temmelig nyfødt lam, hvis mor Chappi skremte opp og forsvant. Lammet syntes at Chappi og jeg var gode morserstatninger og fulgte etter oss. Hadde visse problemer med å få det tilbake til mora, for Chappi var helt enig med lammet!

dsc00998 dsc00996

Flokken var temmelig spredt, det tyder på mye nylig lamming. Fikk ikke talt verken voksne eller lam nøyaktig, men så mange lam, også tvillingsett. Mange av lamma virker små, men jeg vet ikke om det er fordi de er unge, eller om de bærer preg av innavl. Det må ryddes opp kraftig der til høsten.

dsc00993

En slags utsikt nordvestover fra toppen av Edøya. Kvitholmene nærmest, Dolma skimtes såvidt i disen bak. Edøya ligger ca 10 km med båt fra Finnsetmoen.

Forøvrig kriminelt mye søppel rundt omkring på øyene! Om jeg tar med en sekk eller to hver gang jeg er ute, kan det vel bli bra, etterhvert. SNO skulle betale, heldigvis.

Gjødsla

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Har fått gjødsla beitet, men de dumme dyra har laga seg et høl i gjerdet, som jeg ikke finner, så de har tatt beitet i bruk, og det var ikke meninga!

Har også fått fiksa jordbærkassene og påbegynte urtekassene, skrapa gjerdet ved trappa – så nå er det bare å male det – og bedriver en del vedarbeid.

Det myldrer!

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Har talt minst 24 lam, hvorav fire tvillingsett (egentlig seks, men et tidlig par mistet den ene og et hos et annet ble søya dårlig og begge lamma døde). Det er minst 24 dyr som skal lamme, og nå har da 21 fått.

dsc00985dsc00980dsc00983

Dyra begynner å bli like tamme som vanlig kvitsau, og lamma er temmelig lette å få tak i. Sånn sett blir de lette å merke og medisinere, men fremdeles vil det være en utfordring å få laga ei fullgod oversikt over hvilke lam som hører til hvilke søye. Enda vanskeligere vil det være på Edøya og Gullholmen.

Håper å få frakta flesteparten av dyra til Horta i sommer. Avtaler med de fleste grunneierne er i boks, og SNO frakter dem sannsynligvis utover. Erfaringene med de dyra som var der i fjor, var ekstremt gode, så dette kan bli bra.

Rev!

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

På tunet! Frekkere enn flatlusa!

Skulle ned i fjøset og slå av lyset, rundt midnatt, og nærmest på trappa sitter den. Men den ble litt flat da den så Chappi… Vill runde på tunet før de forsvant.

Lenge siden det har vært rev her nå, tror jeg, så den vel ikke i fjor i det hele tatt. For to år siden berga jeg den ene gassen utav kjeften på reven (helt sant!) kl 0300 på natta.

sang Hans Rotmo (i Auksjonsvisa), og det gjør det sannelig her også!

Lam er så ufattelig søte! Ca 15 stk pr dd.

dsc00943 dsc00964 dsc00986 dsc00419

Det er mange hvite i år. Og de svarte er stort sett ulikt tegnet, så de er lettere å telle enn tidligere år. Alle hvite har den samme brune flekken i nakken etter faren. Han har gjort en bra jobb.

Spaning

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Gikk inn til Finnset og opp på Heggdalsfjellet. Skulle prøve å finne ut hvor grensene går, med tanke på den gjerdejobben, men det ble vanskelig. Tror jeg må få Helge Finseth med, som vel er den eneste igjen i live med noenlunde oversikt.

dsc00953

Nordigjennom Årsetfjorden. Høkholm midt på.

forste lam 09

Vanligvis har lamminga starta mellom 10. og 15. april, men i år starta de allerede 31. mars. På land. Har ikke vært på øyoppsyn på nesten to uker, så jeg vet ikke hvordan det er der. Har bra med fôr, så det går greit, sjøl om det er litt tidlig.

Forøvrig var det siste øyoppsynet noe av det verste jeg har vært med på i mitt liv, da Ayla (sheltietispa) falt ned fra en klippe og brakk nest øverste ryggvirvel. Sprøyta neste. Det er like ufattelig vondt å miste et kjæledyr, hver gang, man forbanner seg på at smerten ikke oppveier gledene ved å ha dyret. Det stemmer jo ikke, men illustrerer godt hvor smertefullt det er.

img_0404

Ayla måtte avlives etter et høyt fall ned i ei steinur. Vi glemmer deg aldri, Ayla, du var en helt enestående god hund! Her fra en fjelltur opp på Væremsnubben i fjor sommer.

Hallo verden!

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Velkommen til Finnsetmoen gård!

Finnsetmoen ligger på i Gravvik i Nærøy kommune, Ytre Namdal, Nord-trøndelag.

Gården huser en voksen, fire barn, hest, hunder, villsau, angorakaniner samt diverse fugler som høns, ender, gjess, kalkuner og perlehøns.

Velkommen til oss!

Paradis

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Egentlig ikke det minste merkelig at folk syns Ytre Namdal er eksotisk. Her har vi elg i hagen, rev på tunet, ørna svever rundt hodene våre når vi er på øyene (og fanger småbarn, hvis du vil tro DEN historia), minken sniker rundt hønsegården, harene hopper opp vegen foran bilene,  vi må bremse for ikke å kjøre på et kull storfuglunger som krysser vegen, rådyrene følger omtrent etter oss i skogen, hønsehauken banker på verandadøra, storkobben hopper omtrent oppi båten når vi er på sjøen, og nise og spekkhogger befinner seg helt oppe i fjæresteinene.

Leste et sted at “Paradis må man besøke, man kan ikke bo i det”.    Det lyder riktig, men er det ikke. Vi bor i det.

forside-finnsetmoen

Lekafjorden 31.05.08. Leka i bakgrunnen, Vega helt ytterst til høyre.

Bildet tatt nordvestover, fra verandaen på Finnsetmoen.