Edøya

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

I dag skulle det skje. Enten lykkes eller gi opp. Nesten. Sauene MÅ inn fra Edøya, og hjelpere finnes knapt. Bortsett fra nabo Kurt, da, uten ham hadde jeg ikke makta dette saueprosjektet i høst.

Bjørn Torkel kom kjørende fra Malvik for å hjelpe, vi bør være to om båten, og han er den eneste som kjenner problemene med elektriskeanlegget på den. Og sjølsagt måtte det skjære seg, til tross for at båten var “reparert” for tre uker siden. Den ville ikke starte. Med hjelp av ørten andre batterier, dro den seg til slutt i gang, men konka ut halvveis til Edøya. Tilbake til start…

Da trylla Kurt fram et MEGAbatteri. Målinger viser at batteriene overhodet ikke lader, så sannsynligvis er dynamo ødelagt. Det lastebilbatteriet gjodre ihvertfall susen: Nå gikk alt så meget bedre!

Vel ute på Gullholmen slo vi kjapt opp ei fangstfelle, samla sammen (de fleste) sauene (de som kom seg unna, lot vi bare gå, da vi ikke rakk mer enn én tur uansett). Vi fikk med oss 9 værer – alt mellom 7 måneder og 5 år – 1 søye og 2 søyelam. Disse to siste må gå til slakt.

Turen inn gikk også helt greit (bortsett fra at båten bruker så mye bensin, spesielt når den er så tungt lasta, at vi går tom på turen). Værene ble plassert i fjøset til Kurt, søyene ble tatt opp og sluppet sammen med flokken i innhengninga. Det gikk veldig kjapt, tur/retur med oppsett felle og insamling av dyr tok i underkant av to og en halv time. Takk til Jan Ove Skillingsås som gjorde en kjempejobb som sauedriver og vakt.  Og Chappi gjorde som vanlig en gedigen, gigantisk innsats. Hun er helt uvurderlig!

Er optimist med tanke på morgendagen, og tør snart se enden på dette!

Kom forøvrig en stor dose snø i kveld! Julestemning til første adventssøndagen?

28112009

En tidlig formiddag 28. november ved Kalvika marina.

Om kvelden ble det helt anderledes, hvitt i hvitt…

Straks advent

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Mens vi venter på jula, tar vi en liten repetisjon på fjorårets nissebildetaking:

sondrecollage-08

Arbeidskarer

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Har hatt et par gutter fra Val på besøk, Sverre og Stefan. De var nok litt overoptimistiske med tanke på hvor mye de skulle få gjort, for jobben viste seg å være tøffere enn de trodde. Men de fikk ihvertfall gjort de tingene som jeg ikke ville klart aleine, så det som står igjen er nå å rulle ut to hele og to halve ruller netting og krampe på disse. Det går relativt fort, ca fire timer. Det må muligens også slås ned ca 20 påler til, og det kan bli en utfordring, siden det er meldt minusgrader i minst ei uke framover. I helga må sauene på Edøya inn, uansett, det har førstepri, men jeg må også få rulla ut de nettingrullene som mangler, mens Bjørn Torkel er her; det er en typisk to-personsjobb. Påkrampinga får jeg til aleine, sjøl om det ikke er optimalt å være bare én om den jobben. Påkramping kan gjøres sjøl om frosten har kommet, men det hadde vært fint å bli ferdig snart!

Gjerdet

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Nå nærmer inngjerdinga seg ferdig! De siste dagene har Hege og jeg krampa på netting til… vel, til krampa tok oss… Finnsetområdet er nå nærmest ferdig. Et par små høl som ikke er tette, men de skal få stå til vi har fått Kurt sine sauer inn i innhengninga. Mangler bare påkramping av noen få meter netting der.

Imidlertid må det noe støtte til, her og der; ikke alle steder er gjerdet sterkt nok, ennå.

På fjellet mangler det ennå litt. Gunnar skal kjøre opp noen flere påler. Jordsmonnet der er så grunt at pålene trenger mye støtte, eller må stå veldig tett. Det er ikke mer enn ca hundre meter som gjenstår der oppe, bortsett fra de 300 metrene gjennom skogen der, som jeg har bestilt noen val-elever til å foreta. De kommer i slutten av neste uke, så nå begynner jeg å se enden på dette.

Sauene skysses ut av storhegnet, men kommer snikende tilbake etter et par dager. Men når de er ute, virker de å holde til litt lenger bortover mot Finnset. Får håpe de kan ta med seg Kurt sine en dag?

Sjølie fortsetter å sabotere grinda, til tross for at de har fått endelig svar fra påtalemyndigheten om at jeg ikke gjør noe ulovlig ved å ha den der. De er så uintelligente at de burde ha vært beskytta mot seg sjøl. Begriper de ikke at jo mer de herper og saboterer, jo fastere må jeg knyte fast grinda? Til slutt ender det vel opp med kjetting og hengelås, og DA får ambulansen problemer! Både amulansen, posten og taxien sier grinda er helt kurant å hanskes med for dem.

Idag har vi blitt ferdig med innsamlingsområdet. Nå kan én person samle hele flokken alene (men det er fremdeles lettere å være to!).

Området er inndelt i mange separate rom, så nå kommer de ikke unna! I løpet av noen få minutter var dyra samla sammen, og værene frasortert. Kjempeopplegg!

Sjølie saboterer konsekvent grinda. De ikke bare lar være å lukke den etter seg, de knyter den også ofte fast i åpen stilling. Begriper ikke hvorfor. Det tar meg kortere tid å lukke igjen, enn det tar dem å knyte fast…

Opptur-dag!

Posted by: admin in Finnsetmoen gård 2 Comments »

Slike vil jeg gjerne ha fler av! :-)

1 Val, som trakk seg fra opplegget på Edøya, har meldt seg på igjen. Litt utsatt i tid, men bedre det, enn ikke i det hele tatt!

2 Noen gutter fra Val vil ha gjerdejobb, i forbindelse med sin gi-en-dag (tilsvarende operasjon dagsverk).

3 Har slått ned pålene til  et solid innfangingsområde for sauene.

4 De rabiate naboene klarte å la seg filme mens de saboterte grinda!

Dette er noe de har gjort konsekvent etter at grinda kom opp. De ødelegger den ikke. men lar den stå oppe, og til en viss grad knyter den fast i åpen stilling. Lurer på hvor lenge de gidder. Det tar meg mye kortere tid å stenge den, enn det tar dem å åpne den. Skal prøve å få lagt ut videoen.

Sjølie ble ikke spesielt blid da de fant grinda. RJ sto på trappa her i kveld, så kanon full at han holdt på å ramle ned fra den. Han var avsindig rasende, men spaknet fort, da han ble klar over Bjørn Torkels tilstedeværelse?

Da jeg skulle sjekke grinda etter at de dro, skulle jeg sjekke om de hadde lukket den, men det var verre:  De hadde prøvd å ødelegge den. Mislyktes, antagelig delvis fordi han var så pære full.

Vi tok bilder av skadeverket, så da blir det vel polititur igjen, da…

Grind

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Da er grinda ferdig, postbudene er sikkert veldig fornøyd med å slippe den opphengte nettingen! Da bør Sjølie være fornøgd også, for grinda er en åpning i gjerdet, ikke et stengsel. Den er lett å åpne, og ser adskillig bedre ut enn den provisoriske nettingen!

Grindstolpene er støypt fast, og bør være solid nok, hvilket er bra, da spesielt den største grinda er litt tung.

Bjarne og Bjørn Torkel målte og vatret, og lekte murere, og resultatet ble bra! Den er plassert imellom tunet og porten i storhegnet, der det er omtrent flatest, sånn at bilister får minst mulig problemer med evt glatt føre. Det er postbudene og drosjen som vil merke mest til grinda.

02112009