Tid for ved

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Nabo Gunnar ba så pent om å få felle masse trevirke rundt brønnen sin, som ligger på denne eiendommen, her tidligere i vår, siden vegetasjonen drakk opp alt vannet, sånn at brønnen blir vasstørr om sommeren, og det var jo sjølsagt greit! Jeg fikk deler av virket, og han tok resten, det som ble for stort å håndtere for meg.

Så nå går det en del tid til produksjon av ved. Hovedsakelig til eget bruk, men for å stimulere ungene til å være med, har jeg lovt at de skal få noe av veden og selge i småsekker til høsten, og beholde pengene sjøl, så arbeidsinnsatsen er det lite å si på!

Så da blir det til at jeg kapper ved om kvelden og ungene klyver dagen etter. Det er omtrent fysisk umulig å skade seg på den klyveren, så den kan de holde på med (men sjølsagt ikke uten at en voksen også er tilstede, i nærheten!)

Det ble litt bråttom her også, for lunna med wanna-be-ved ble liggende på en måte som hindrer søppelbilen i å få snudd her oppe, så nå vil ikke de komme opp hit mer, hvilket jeg full forståelse for! -så nå er det litt om å gjøre å få gjort unna den jobben her!

23062010

Selja nekter å dø, samma f***…

27062010

Full kontroll på maskineriet.

29062010_005

Når vi hjelpes ad, går alt så meget bedre.

Skinn

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Har fått tilsendt et parti fantastisk flotte villsauskinn, fra værene som ble sendt i høst. Det er store, mørke skinn, som det nesten skal bli vanskelig å skille seg av med, men uansett, de er til salgs, alle sammen.

Ta kontakt ved interesse!

25062010

Flere bilder vil følge!

Tour de Kids

Posted by: admin in barn, Ytre Namdal No Comments »

Barnas sykkelløp kom til Kolvereid i år, som den ene av to etapper i Nord-trøndelag. Kirsti og Ørjan ville være med, og de syklet om kapp med 140 andre unger (med klasseinndeling!) i et møkkavær av en annen verden! Regn, vind og ca seks grader, mange kalde fingre å se!

19062010_003Gruppa med sju/åtte-åringer står klar på startstreken.

19062010_004Snart klar til fraspark, Ørjan, også. Startnummer 35.

19062010_005Ferdig med sitt løp, og posen full av deltakereffekter/premier. Burde vært noen hansker der…

19062010_007På oppløpet, spurter så søla skvetter!

19062010_009Skal være litt møkkete etter en sånn sykkeltur!

Martes martes

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Eller mår, på godt norsk.

Ingen ønskegjest… Har hatt røyskatt her før, som gjorde grovt innhogg i hønseflokken. Måren er adskillig større, og kan godt klare å kverke gåsa, så da jeg observerte denne fyren rett foran bilen like overfor nabo Gunnar, ble jeg ikke akkurat kjempehappy…

martes-martes (Bilde tatt fra wikipedia.)

Ifølge wikipedia trives ikke mår sammen med rødrev, men det er flere år siden reven har vært så aktiv her som den har vært i vår, så nå syns jeg det begynner å hope seg opp her!

Maja og mamma har vært på første offisielle møte med ungdomsskolen i kveld. De ble inndelt i klasser og fikk treffe de nye klassekameratene og den nye læreren. Sommerfugler i magen til Majamor!

14062010Klasse 8A ved Nærøy ungdomsskole 2010-11

Barnas hagelag har alltid en sommeravslutningstur i fjæra i Ottersøya. Forholdene der er veldig gode med tanke på marint dyreliv (mye straum), så ungene finner veldig mye forskjellig der. For Ørjan, som har fjæra som 4H-oppgave, er det artig å se på andre fjærer enn bare dem i Gravvik.

orjan-og-kirsti

orjan-m-krabbe

orjan

Takk til Anne Lise Arntsen for bilder!

Ørjan har fotballkamp omtrent en gang i uka, de spiller seriekamper. Kirsti er fremdeles knøttespiller,og har dermed ikke seriespill, men fotballturneringer.

Denne helga var det på Leka. Det er blitt en ganske stor turnering, dette, arrangert seks ganger, og det er ganske store transportproblemer, siden ferja kun får lov til å ta med hundre personer. Gravvikværingene tar gjerne egen båt over, og slipper dette problemet.

Kirsti fikk sitte på med Jan Kåre og Lill Tove over, så skulle mamma og Sondre komme litt seinere. Til Kirstis store skuffelse kom de for seint til å få se henne spille, men det var fordi kampoppsettet ble kraftig endret, så da mamma og Sondre kom, skulle Kirsti egentlig ha flere kamper igjen, men var akkurat ferdig med å spille den siste, da var hun lei seg. Men det var sannelig mamma også, som hadde tatt turen uten å få se jenta si spille!

12062010På ferja, Leka i det fjerne.

12062010_001Sondre nyter et av vårens sjeldne solglimt!

12062010_002 På veg heim fra Leka, på ei ferje stapp full av folk, men bare fem biler. Mange parkerer på Guttvik-sida og slipper med det å stå i flere timers ferjekø på veg heim igjen.

Sykkeltur

Posted by: admin in barn, Gravvik No Comments »

Gravvik skole har tradisjon med at de eldste elevene sykler en tur til Leka ikke lenge før de er ferdige i sjuende. Så også med Maja sin klasse. Turen gikk 10. og 11. juni, i bra vær (hvordan det nå enn er mulig, med tanke på at det ikke har vært noe sånt som “bra vær” i vår/sommer!?)

Det så mørkt ut for Majas deltagelse for turen: Hun falt av sykkelen tre dager før turen og forstuet hånda stygt, samt pådro seg et voldsomt sår på kne/legg, men hun var tøff og tok turen med de andre, og det gikk relativt greit!

Majas egen rapport fra turen kommer seinere.

10062010_001Hektisk organisering før den store turen!

10062010_002 Sutawat, Julie, Maja og Ingalill like før starten på turen.

Besøk

Posted by: admin in barn No Comments »

Bjørn Torkel har vært her en liten tur igjen, og takk for det! Det er mange små og store ting han hjelper oss med, men denne gangen var det viktigere enn vanlig, for vi har hatt en jordingsfeil på det elektriske systemet, som har vært svært ubehagelig, potensielt farlig. En nabo fant heldigvis ut hva vi skulle gjøre for å dusje uten å få strøm i oss, men Bjørn Torkel klarte å lokalisere feilen og koble den ut, sånn at det nå ikke er farlig lenger, og det er en lettelse!

Det ungene antagelig satte størst pris på, var at han kom med motorsykkelen. Han har lenge lovt dem at han skulle kjøre dem til skolen på mc, og nå var tiden endelig kommet!

10062010Kirsti måtte holde seg godt fast, ellers fløy hun av!

08062010Ørjan sin tur. Han har nok allerede bestemt seg for hva evt konfirmasjonsgaver skal brukes til…

09062010 En liten tur i fjæra for å grille pølser sammen med onkel Bjørn ble det også tid til!

Potetland

Posted by: admin in Finnsetmoen gård No Comments »

Nå har vi bodd her i over ni år, og det er første året vi har fått satt potet. Det var på tide…

Nåja, det var ikke akkurat lettgjort. Det er ALTFOR mye plen i denne hagen! Altså, grasplen kan ha sine gode sider, men ikke når den er svakt skrånende overalt, og ikke engang kan brukes til fotballbane el.l. Derfor vil jeg gjøre om mye av plena til noe mer matnyttig, som for eksempel kjøkkenhage.

Den øvre plena, som i all hovedsak er blitt fylt med frukt og bær, skulle omgjøres til potetland. Men det var ikke enkelt. Det var et stort område med noen slags dagliljer der, og disse måtte for eksempel graves opp, eller, som nabo Kurt foreslo: pløyes ned, hvilket han gjorde, med solid redskap: traktor. Da så det sånn ut:

02062010

Jes…

Heldigvis var freseren effektiv nok, men den veier sine hundre kilo, så den tar fort styringa over situasjonen…!

Så etter noen dager og runder med fresen, ble det slik:

10062010_003

Deretter ble en del strø fra hønsehuset frest ned i jorda. Poteten er jo ikke så veldig kravstor, men litt hønsegjødsel er aldri skadelig. Man må jo bruke de ressursene man har!

Og nå er settepoteten også kommet i jorda. Mamma gikk med grevet og x antal unger målte opp og puttet ned. Så måtte mamma til med grevet igjen. Noe seint, men så kaldt som det har vært, har det ikke akkurat vært noen bråhast, heller. Så får vi se hvordan dette går.